085-0668825 (dagelijks 8.00 - 22.00u)

 

Rijbewijs afgepakt na alcohol

Wanneer u gepakt wordt wegens het rijden onder invloed van alcohol, loopt u het risico dat uw rijbewijs wordt afgepakt door de politie. Of de politie uw rijbewijs werkelijk afpakt, is afhankelijk van de hoogte van het ademalcoholgehalte of bloedalcoholgehalte is vastgesteld. Het rijbewijs wordt niet zomaar afgepakt wegens rijden onder invloed van alcohol. Uw rijbewijs wordt pas afgepakt wanneer u ongeveer 2,5x de toegestane hoeveelheid alcohol drinkt. Bij beginnend bestuurders wordt het rijbewijs afgepakt bij een lager alcoholgehalte; ongeveer 1,5x de toegestane hoeveelheid.


Wanneer rijbewijs afgepakt wegens alcohol?

In de wet staat precies beschreven in welke gevallen het rijbewijs kan worden afgepakt na rijden onder invloed. De wet maak hierin onderscheid tussen beginnend bestuurders, en bestuurders die al meer dan 5 jaar een rijbewijs hebben. Bij beginnend bestuurders kan het rijbewijs al worden afgepakt een ademalcoholgehalte van 350 µg/l, oftewel een bloedalcoholgehalte 0,8‰; Bij ervaren bestuurders kan het rijbewijs worden afgepakt bij een ademalcoholgehalte van 570 µg/l, oftewel een bloedalcoholgehalte 1,3 ‰.

> Meer informatie regels rijbewijs kwijt na alcohol

Rijbewijs afgepakt; wat nu?

Wanneer de politie uw rijbewijs heeft afgepakt wegens rijden onder invloed van alcohol, bent u het in ieder geval de eerste 10 dagen kwijt. Deze termijn zal de officier van justitie gebruiken om te beslissen hoe lang u uw rijbewijs zal inhouden. U kunt de beslissing van de officier van justitie proberen te beinvloeden door een brief aan de officier van justitie toe te sturen. U kunt ook direct al een klaagschrift bij de rechtbank indienen om uw rijbewijs terug te vragen.

> Zelf brief aan officier van justitie sturen
> Voorbeeldbrief officier van justitie
> Klaagschrift na ingevorderd rijbewijs

Rechtsbijstand gespecialiseerde advocaat

Wanneer uw rijbewijs is afgepakt, wilt u deze uiteraard zo spoedig mogelijk terug. U kunt zelf een brief sturen aan de officier van justitie, waarin u vraagt om teruggave van het rijbewijs, en (later) kunt u zelf een klaagschrift indienen na inhouding van het rijbewijs, maar als het rijbewijs echt belangrijk voor u is, doet u er verstandig aan om u te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat. De advocaat kan namens u een brief sturen en/of een klaagschrift indienen bij de rechtbank om het afgepakte rijbewijs terug te krijgen.

Wanneer u uw zaak bij ons aanmeldt, brengen wij u direct in contact met een gespecialiseerde strafrechtadvocaat bij u in de regio. Wij werken samen met verschillende advocaten in heel Nederland, die wij zorgvuldig hebben geselecteerd op kennis, ervaring, en aanpak.

> Advocaat nodig na ingevorderd rijbewijs
> Werkwijze advocaten

< Terug naar Rijbewijs afgepakt
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden