085-0668825 (dagelijks 8.00 - 22.00u)

 

Rijbewijs kwijt

Rijbewijs kwijt na dronken rijden

Geplaatst op 04 december 2015

Wanneer u bent aangehouden vanwege dronken rijden, loopt u het risico om het rijbewijs kwijt te raken. Of u daadwerkelijk het rijbewijs kwijt raakt bij dronken rijden, is afhankelijk van het alcoholgehalte.

Tegenwoordig loopt u het risico om via 3 procedures het rijbewijs kwijt te raken bij dronken rijden:

  1. Strafrecht; rijbewijs kwijt door invordering na dronken rijden
  2. CBR; rijbewijs kwijt door ongeldig verklaring na dronken rijden
  3. RDW; rijbewijs kwijt door ongeldig verklaring bij recidief dronken rijden

Strafrecht bij dronken rijden

Bij dronken rijden raakt u het rijbewijs kwijt vanaf een ademalcoholgehalte 570 µg/l oftewel een bloedalcoholgehalte van 1,3 ‰. Voor beginnend bestuurders (die minder dan < 5 jaar hun rijbewijs hebben) gelden lagere alcoholgrenzen raakt u het rijbewijs al kwijt bij dronken rijden vanaf een ademalcoholgehalte 350 µg/l oftewel een bloedalcoholgehalte van 0,8 ‰.

In tabel ziet dit er als volgt uit:

 Rijbewijs kwijt bij dronken rijden..  Alcoholgehalte in de adem (µgl)  Alcoholgehalte in het bloed in pro mille (‰)
 NORMAAL BESTUURDERS  > 570 µgl  > 1,3 ‰
 BEGINNEND BESTUURDER  > 350 µgl  > 0,8 ‰

Meer informatie rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed (Advocaat-verkeersstrafrecht.nl)
> Meer informatie rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed (Rijbewijs-ingevorderd-alcohol.nl)

CBR bij dronken rijden

Wanneer u bent aangehouden vanwege dronken rijden kunt u ook via het CBR het rijbewijs kwijt raken. In wezen is dit risico alleen aanwezig wanneer er sprake is van een alcoholgehalte van > 570 µg/l voor beginnend bestuurders of > 785 µg/l voor normaal bestuurders. Ook bij recidief dronken rijden loopt u het risico om het rijbewijs tevens kwijt te raken via het CBR. U krijgt dan een onderzoek naar de rijgeschiktheid opgelegd en u loopt het risico om het rijbewijs voor meer dan een jaar kwijt te raken. 

> Meer informatie onderzoek naar de rijgeschiktheid (CBR-advocaat.nl)
> Informatiebrochure onderzoek naar de rijgeschiktheid (Onderzoeknaarderijgeschiktheid.nl)

Recidiveregeling bij dronken rijden

Tegenwoordig is er nog een derde manier waarop u het rijbewijs kwijt kunt rijden wanneer u bent aangehouden wegens dronken rijden: de recidiveregeling alcohol. Bent u in de afgelopen vijf jaren al eens eerder gepakt wegens dronken rijden en hebt u nu meer dan 570 µg/l geblazen, dan zal uw rijbewijs ongeldig worden verklaard vanwege de recidiveregeling van artikel 123b WVW. 

> Meer informatie recidiveregeling bij dronken rijden

Klaagschrift na rijbewijs kwijt

Indien u het rijbewijs dringend nodig hebt vanwege uw werk of belangrijke sociale verplichtingen, kunt u het rijbewijs terugkrijgen door een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank. Wij adviseren u wel om dit te laten door door een gespecialiseerde advocaat.

  • U hebt namelijk maar een kans om het rijbewijs terug te krijgen; hoger beroep is niet mogelijk en cassatie bij de Hoge Raad duurt te lang
  • Alleen een gespecialiseerde advocaat weet wat er aangevoerd moet worden om het rijbewijs terug te krijgen
  • De advocaat zal direct voor u beoordelen of de politie de voorschriften voor het alcoholonderzoek heeft nageleefd
  • U wordt goed voorbereid op de procedure
  • U kunt via een advocaat al weer binnen 2 – 3 weken uw rijbewijs terug hebben

> Meer informatie indienen klaagschrift / bezwaarschrift

Lees meer ›

Rijbewijs kwijt na alcohol

Geplaatst op 02 november 2013

Wanneer u gepakt wordt wegens het rijden onder invloed van alcohol, loopt u het risico uw rijbewijs kwijt te raken. Of u werkelijk uw rijbewijs kwijt raakt, is afhankelijk van de hoogte van het ademalcoholgehalte of bloedalcoholgehalte is vastgesteld. Het rijbewijs raakt u niet zomaar kwijt wegens rijden onder invloed. U raakt het rijbewijs pas kwijt wanneer u ongeveer 2,5x de toegestane hoeveelheid alcohol drinkt. Beginnend bestuurders raken hun rijbewijs al kwijt bij een lager alcoholgehalte; ongeveer 1,5x de toegestane hoeveelheid.

Lees meer ›

Rijbewijs kwijt ivm snelheidsovertreding

Geplaatst op 02 november 2013

Wanneer u gepakt wordt vanwege een snelheidsovertreding, loopt u het risico uw rijbewijs kwijt te raken. Of u werkelijk uw rijbewijs kwijt raakt, is afhankelijk van de hoogte van de snelheidsovertreding. Het rijbewijs raakt u niet zomaar kwijt.

Lees meer ›

Rijbewijs kwijt wegens gevaarlijk rijgedrag

Geplaatst op 02 november 2013

Steeds vaker raken bestuurders hun rijbewijs kwijt wegens gevaarlijk rijgedrag. De vraag is alleen wanneer bepaald rijgedrag als gevaarlijk kan worden aangemerkt. Steeds vaker zien we zaken waarbij clienten geheel ten onrechte hun rijbewijs zijn kwijt geraakt. Het is belangrijk dat u zich niet te snel neerlegt bij de beslissing van de politie om uw rijbewijs in te nemen. Wanneer u uw rijbewijs kwijt bent geraakt, kunt u deze terugvorderen door de officier van justitie een brief te sturen of een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank.

Lees meer ›

 


< Terug naar Rijbewijs kwijt
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden