085-0668825 (dagelijks 8.00 - 22.00u)

 

Wanneer u gepakt wordt vanwege een snelheidsovertreding, loopt u het risico uw rijbewijs kwijt te raken. Of u werkelijk uw rijbewijs kwijt raakt, is afhankelijk van de hoogte van de snelheidsovertreding. Het rijbewijs raakt u niet zomaar kwijt.

De wet schrijft echter voor dat de politie verplicht is om het rijbewijs in te vorderen bij een snelheidsovertreding van 50 km/u of meer. Dit geldt echter alleen bij staandehouding. Wanneer u niet bent staande gehouden, raakt u uw rijbewijs niet direct kwijt, maar de rechter kan later wel een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen waardoor u alsnog uw rijbewijs kwijt raakt.

> Meer informatie regels rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

Procedure rijbewijs kwijt

Wanneer de politie uw rijbewijs afpakt wegens een forse snelheidsovertreding, bent u het in ieder geval de eerste 10 dagen kwijt. Deze termijn zal de officier van justitie gebruiken om te beslissen hoe lang u uw rijbewijs kwijt zullen raken. U kunt de beslissing van de officier van justitie proberen te beinvloeden door een brief aan de officier van justitie toe te sturen. U kunt ook direct al een klaagschrift bij de rechtbank indienen om uw rijbewijs terug te vragen.

> Zelf brief aan officier van justitie sturen
> Voorbeeldbrief officier van justitie
> Klaagschrift na ingevorderd rijbewijs

Rechtsbijstand gespecialiseerde advocaat

Wanneer u uw rijbewijs kwijt bent, wilt u deze uiteraard zo spoedig mogelijk terug. U kunt zelf een brief sturen aan de officier van justitie, waarin u vraagt om teruggave van het rijbewijs, en (later) kunt u zelf een klaagschrift indienen na inhouding van het rijbewijs, maar als het rijbewijs echt belangrijk voor u is, doet u er verstandig aan om u te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat. De advocaat kan namens u een brief sturen en/of een klaagschrift indienen bij de rechtbank om uw ingevorderde rijbewijs terug te krijgen.

Wanneer u uw zaak bij ons aanmeldt, brengen wij u direct in contact met een gespecialiseerde strafrechtadvocaat bij u in de regio. Wij werken samen met verschillende advocaten in heel Nederland, die wij zorgvuldig hebben geselecteerd op kennis, ervaring, en aanpak.

> Advocaat nodig na ingevorderd rijbewijs
> Werkwijze advocaten