085-0668825 (dagelijks 8.00 - 22.00u)

 

Regels invordering na gebruik van alcohol

Artikel 164 WVW bepaalt wanneer de politie het rijbewijs mag invorderen na rijden onder invloed. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een beginnend bestuurder, die zijn/haar rijbewijs minder dan 5 jaar geleden heeft behaald, en een normaal bestuurder.

Bij een beginnend bestuurder is er eerder sprake van een overschrijding van het maximaal toegestane alcoholpromillage (na een bloedproef) of ademalcoholgehalte (na een blaastest), en wordt ook eerder het rijbewijs ingevorderd en ingehouden. Het rijbewijs wordt al ingevorderd bij een ademalcoholgehalte van meer dan 350 µgl oftewel 0,8‰.
Waar men vroeger nog uw rijbewijs terug kreeg wanneer bij een beginnend bestuurder het ademalcoholgehalte niet meer dan 570 µgl (oftewel 1,3‰) bedroeg, en het de eerste keer betrof, is de kans tegenwoordig veel kleiner dat de officier van justitie ambtshalve tot teruggave besluit. Per 1 juni 2011 is de wet gewijzigd waardoor de officier van justitie veel eerder bevoegd is om het rijbewijs voor een lange periode in te houden.
U kunt uw rijbewijs dan alleen nog terug krijgen door een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank.

In tabel:

BEGINNEND BESTUURDER
(rijbewijs korter dan 5 jaar in het bezit)
Alcoholgehalte in de adem (µgl) Alcoholgehalte in het bloed in pro mille (‰)
Maximaal toegestaan > 88 µgl >0,2 ‰
Invorderen en inhouden >350 µgl >0,8

Bij een normaal bestuurder is er sprake van een overschrijding van het maximaal toegestane ademalcoholgehalte (na een blaastest) of alcoholpromillage (na een bloedproef) bij respectievelijk meer 220 µgl dan oftewel 0,5‰. Het rijbewijs wordt ingevorderd bij een ademalcoholgehalte van meer dan 570 µgl oftewel 1,3‰. Ook voor bestuurders die langer dan vijf jaar over een rijbewijs beschikken, geldt de aanscherping van de wet. Vanaf 570 µgl is de officier van justitie ook bevoegd tot inhouding.

In tabel:

NORMAAL BESTUURDER Alcoholgehalte in de adem (µgl) Alcoholgehalte in het bloed in pro mille (‰)
Maximaal toegestaan >220 µgl >0,5 ‰
Invordering >570 µgl >1,3 ‰
< Terug naar Informatie
< Terug naar Pagina's
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden