085-0668825 (dagelijks 8.00 - 22.00u)

 

Rijbewijs ingenomen | ingevorderd | ongeldig verklaard na gebruik van alcohol

Heeft de politie uw rijbewijs ingevorderd wegens rijden onder invloed van alcohol, dan is het afhankelijk van de hoogte van het adem- of bloedalcoholgehalte of u uw rijbewijs terug krijgt. Verder kunnen uw persoonlijke omstandigheden ook een rol spelen. Wanneer u uw rijbewijs dringend nodig heeft voor uw werk of om andere belangrijke redenen, dan kan de rechter besluiten om het rijbewijs (voorlopig) aan u terug te geven.

Wanneer rijbewijs ingevorderd?

Wanneer u tijdens een alcoholonderzoek meer dan 570 µgl blaast (oftewel 1,3‰) wordt het rijbewijs direct ingevorderd. Bij beginnend bestuurders wordt het rijbewijs al ingevorderd bij 350 µgl (oftewel 0,8‰). Het rijbewijs wordt vervolgens naar de officier van justitie gestuurd, die moet beoordelen wat er mee gaat gebeuren. Omdat per 1 juni 2011 de wet is aangescherpt, kan de officier van justitie voortaan al direct beslissen tot inhouding van het rijbewijs voor enkele maanden.

Klaagschrift indienen

Pas wanneer uw rijbewijs ingenomen, merkt u echt hoe afhankelijk wij tegenwoordig van dat roze papiertje zijn. Het is daarom zaak om het rijbewijs zo snel mogelijk terug te krijgen. Wij kunnen u hierbij helpen. Het alcoholonderzoek is met waarborgen omkleed. De politie moet zich strikt houden aan bij bepaalde voorschriften, en wanneer die niet worden nageleefd, leidt dit tot onrechtmatig verkregen bewijs. Maar ook wanneer aan alle voorschriften is voldaan, is het vaak mogelijk om uw rijbewijs op grond van uw persoonlijke omstandigheden terug te krijgen. Het is daarom altijd aan te raden om u zo snel mogelijk bij te laten staan door een advocaat, die voor u controleert of aan alle voorschriften is voldaan.
Daarnaast kan de advocaat een klaagschrift indienen tegen de inhouding van uw rijbewijs of op zitting teruggave vragen omdat u een dringend belang hebt om uw rijbewijs te behouden (bijv. in verband met uw werk, woon-werk-verkeer dat niet met OV kan, medische redenen.

Rechtsbijstand tijdens zitting

Daarnaast kan de advocaat u bijstaan tijdens de zitting. Een gespecialiseerde advocaat kan vooraf toetsen of de politie aan alle voorschriften heeft voldaan die gelden voor het alcoholonderzoek. Wanneer hierbij fouten zijn gemaakt, dient dit al te leiden tot vrijspraak. Maar ook wanneer alle voorschriften zijn nageleefd, is de rechtsbijstand door een advocaat aan te bevelen. De advocaat kan er mogelijk voor zorgen dat u uw rijbewijs kunt behouden en/of matiging van een op te leggen geldboete bepleiten.

Gespecialiseerde advocaten

De bij ons netwerk aangesloten advocaten hebben jarenlange ervaring op het gebied van het verkeersstrafrecht en weten precies hoe zij uw rijbewijs zo snel mogelijk terug moeten krijgen. Ook kunnen ze u bijstaan op zitting. Met een gespecialiseerde advocaat hebt u meer kans op vrijspraak of om een lagere straf te krijgen. Bovendien hanteren onze advocaten speciale lage tarieven zodat u nooit teveel betaalt.

< Terug naar licentie posts
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden