085-0668825 (dagelijks 8.00 - 22.00u)

 

Rijbewijs kwijt wegens gevaarlijk rijgedrag

Steeds vaker raken bestuurders hun rijbewijs kwijt wegens gevaarlijk rijgedrag. De vraag is alleen wanneer bepaald rijgedrag als gevaarlijk kan worden aangemerkt. Steeds vaker zien we zaken waarbij clienten geheel ten onrechte hun rijbewijs zijn kwijt geraakt. Het is belangrijk dat u zich niet te snel neerlegt bij de beslissing van de politie om uw rijbewijs in te nemen. Wanneer u uw rijbewijs kwijt bent geraakt, kunt u deze terugvorderen door de officier van justitie een brief te sturen of een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank.


Gevaarlijk rijgedrag

Artikel 164 lid 3 WVW bepaalt dat wanneer door de overtreding de verkeersveiligheid ernstig in gevaar is gebracht, de politie het rijbewijs mag invorderen. U kunt dus bij gevaarlijk rijgedrag het rijbewijs kwijt raken, maar niet iedere situatie is ernstig genoeg om zo’n ingrijpende sanctie toe te passen.

Op grond van de wet en de jurisprudentie moet het gaan om een concreet gevaarlijke situatie. De enkele omstandigheid dat u ’s avonds door rood bent gereden, is uiteraard niet gevaarlijk genoeg. Een advocaat kan op basis van de jurisprudentie voor u nagaan of het rijgedrag dat u wordt verweten, zodanig gevaarlijk was dat de politie uw rijbewijs mocht afpakken.

> Meer informatie regels rijbewijs kwijt wegens gevaarlijk rijgedrag

Procedure rijbewijs kwijt

Wanneer de politie uw rijbewijs afpakt wegens gevaarlijk rijgedrag, bent u het in ieder geval de eerste 10 dagen kwijt. Deze termijn zal de officier van justitie gebruiken om te beslissen hoe lang u uw rijbewijs kwijt zullen raken. U kunt de beslissing van de officier van justitie proberen te beinvloeden door een brief aan de officier van justitie toe te sturen. U kunt ook direct al een klaagschrift bij de rechtbank indienen om uw rijbewijs terug te vragen.

> Zelf brief aan officier van justitie sturen
> Voorbeeldbrief officier van justitie
> Klaagschrift na ingevorderd rijbewijs

Rechtsbijstand gespecialiseerde advocaat

Wanneer u uw rijbewijs kwijt bent, wilt u deze uiteraard zo spoedig mogelijk terug. U kunt zelf een brief sturen aan de officier van justitie, waarin u vraagt om teruggave van het rijbewijs, en (later) kunt u zelf een klaagschrift indienen na inhouding van het rijbewijs, maar als het rijbewijs echt belangrijk voor u is, doet u er verstandig aan om u te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat. De advocaat kan namens u een brief sturen en/of een klaagschrift indienen bij de rechtbank om uw ingevorderde rijbewijs terug te krijgen.

Wanneer u uw zaak bij ons aanmeldt, brengen wij u direct in contact met een gespecialiseerde strafrechtadvocaat bij u in de regio. Wij werken samen met verschillende advocaten in heel Nederland, die wij zorgvuldig hebben geselecteerd op kennis, ervaring, en aanpak.

> Advocaat nodig na ingevorderd rijbewijs
> Werkwijze advocaten

< Terug naar Rijbewijs kwijt
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden