085-0668825 (dagelijks 8.00 - 22.00u)

 

Rijbewijs terugvorderen

Wilt u uw rijbewijs terugvorderen nadat deze door de politie is afgepakt, dan kunt u een brief sturen naar de officier van justitie waarin u uitlegt waarom u uw rijbewijs niet kunt missen. Ook kunt u uw rijbewijs terugvorderen door een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank. Het terugvorderen van het rijbewijs is niet eenvoudig, en vereist de nodige kennis en ervaring. U kunt het zelf proberen, en soms heeft u nog wel een kans om het rijbewijs zelf terug te vorderen, maar als uw rijbewijs echt belangrijk voor u is, kunt u dit beter overlaten aan een gespecialiseerde advocaat die precies weet wat hij moet aanvoeren voor het terugvorderen van uw rijbewijs.


Terugvorderen rijbewijs via brief

U kunt uw rijbewijs terugvorderen door een brief aan de officier van justitie te sturen. De brief richt u aan het CVOM in Utrecht. Het CVOM is een apart onderdeel van het Openbaar Ministerie dat gaat over de verkeerszaken, en dus ook over de invordering en inhouding van het rijbewijs. In de brief legt u uit waarom het belangrijk is dat u uw rijbewijs terugkrijgt. Gebruik in de brief niet de term “terugvorderen van het rijbewijs”, maar geef aan dat u uw rijbewijs graag zou willen terugkrijgen.

> Meer informatie over het sturen van een brief

Klaagschrift rijbewijs terugvorderen

U kunt ook uw rijbewijs terugvorderen door een klaagschrift in te dienen. In het klaagschrift geeft u aan waarom u uw rijbewijs dringend nodig hebt. Het klaagschrift is vormvrij. Dit betekent dat het klaagschrift niet aan speciale eisen hoeft te voldoen voor het terugvorderen van het rijbewijs. Let er wel op dat het klaagschrift bij akte via de griffier van de rechtbank moet worden ingediend. Wilt u er zeker van zijn dat het terugvorderen van het rijbewijs via een klaagschrift op de juiste manier gebeurt, dan kunt u beter een gespecialiseerde advocaat vragen om u hierin bij te staan.

> Meer informatie over indienen klaagschrift voor het terugvorderen van het rijbewijs
> Verschil klaagschrift en bezwaarschrift terugvorderen rijbewijs

< Terug naar Rijbewijs ingevorderd
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden