085-0668825 (dagelijks 8.00 - 22.00u)

 

Rijbewijs kwijt na alcohol

Wanneer u gepakt wordt wegens het rijden onder invloed van alcohol, loopt u het risico uw rijbewijs kwijt te raken. Of u werkelijk uw rijbewijs kwijt raakt, is afhankelijk van de hoogte van het ademalcoholgehalte of bloedalcoholgehalte is vastgesteld. Het rijbewijs raakt u niet zomaar kwijt wegens rijden onder invloed. U raakt het rijbewijs pas kwijt wanneer u ongeveer 2,5x de toegestane hoeveelheid alcohol drinkt. Beginnend bestuurders raken hun rijbewijs al kwijt bij een lager alcoholgehalte; ongeveer 1,5x de toegestane hoeveelheid.


Wanneer rijbewijs kwijt wegens alcohol?

In de wet staat precies beschreven in welke gevallen een bestuurder het rijbewijs kwijt raakt na rijden onder invloed. De wet maak hierin onderscheid tussen beginnend bestuurders, en bestuurders die al meer dan 5 jaar een rijbewijs hebben. Beginnend bestuurders raken hun rijbewijs al kwijt bij een ademalcoholgehalte van 350 µg/l, oftewel een bloedalcoholgehalte 0,8‰; Ervaren bestuurders raken hun rijbewijs kwijt bij een ademalcoholgehalte van 570 µg/l, oftewel een bloedalcoholgehalte 1,3 ‰.

> Meer informatie regels rijbewijs kwijt na alcohol

Procedure rijbewijs kwijt

Wanneer de politie uw rijbewijs afpakt wegens rijden onder invloed van alcohol, bent u het in ieder geval de eerste 10 dagen kwijt. Deze termijn zal de officier van justitie gebruiken om te beslissen hoe lang u uw rijbewijs kwijt zullen raken. U kunt de beslissing van de officier van justitie proberen te beinvloeden door een brief aan de officier van justitie toe te sturen. U kunt ook direct al een klaagschrift bij de rechtbank indienen om uw rijbewijs terug te vragen.

> Zelf brief aan officier van justitie sturen
> Voorbeeldbrief officier van justitie
> Klaagschrift na ingevorderd rijbewijs

Rechtsbijstand gespecialiseerde advocaat

Wanneer u uw rijbewijs kwijt bent, wilt u deze uiteraard zo spoedig mogelijk terug. U kunt zelf een brief sturen aan de officier van justitie, waarin u vraagt om teruggave van het rijbewijs, en (later) kunt u zelf een klaagschrift indienen na inhouding van het rijbewijs, maar als het rijbewijs echt belangrijk voor u is, doet u er verstandig aan om u te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat. De advocaat kan namens u een brief sturen en/of een klaagschrift indienen bij de rechtbank om uw ingevorderde rijbewijs terug te krijgen.

Wanneer u uw zaak bij ons aanmeldt, brengen wij u direct in contact met een gespecialiseerde strafrechtadvocaat bij u in de regio. Wij werken samen met verschillende advocaten in heel Nederland, die wij zorgvuldig hebben geselecteerd op kennis, ervaring, en aanpak.

> Advocaat nodig na ingevorderd rijbewijs
> Werkwijze advocaten

< Terug naar Rijbewijs kwijt
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden